Wat heb je eigenlijk allemaal nodig voordat je konijnen aanschaft? We helpen je graag op weg met behulp van deze boodschappenlijst.

Huisvesting

Product Informatie
Hok Voor buiten of voor binnen kun je een hok plaatsen. De meeste hebben 2 verdiepingen met meerdere deurtjes. Let op de kwaliteit van het hout als je hem buiten neer wilt zetten i.v.m. de weersomstandigheden. Er zijn ook kunsstof buitenhokken te koop. Ook een buitenhok is niet groot genoeg als vast verblijf voor je konijn, dit is als "eigen" plekje om te eten, drinken, slapen enz. En natuurlijk voor in de nacht op te sluiten i.v.m. roofdieren.
Kooi Een kooi is voor binnen erg handig. Dit is het "eigen" plekje van je konijn waar hij zich terug kan trekken om te eten, drinken, slapen en zijn behoefte te doen. Een kooi is dus niet goed genoeg als vast verblijf om de hele dag in te zitten.
Ren Een ren is een hele goede optie om je konijnen meer ruimte te kunnen geven voor binnen en buiten. Let op de hoogte want konijnen kunnen hoog springen. Een net of dak over je ren heen is geen overbodige luxe.

Kooi accessoires

Product Informatie
Voerbak Een voerbak voor 2 konijnen is voldoende, ze kunnen hier makkelijk samen uit eten. Kijk voor een stenen voerbak deze krijgen ze niet zo makkelijk omvergegooid
Drinkfles / drinkbak Je hebt veel verschillende drinkflessen te koop maar in principe zijn ze allemaal goed. Zorg dat je een iets grotere (minimaal 320 ml) neemt dan hebben ze voldoende water voor de dag. De meeste konijnen drinken liever uit een bakje (beter voor de tanden en ze kunnen meer en sneller water drinken), zorg dan ook voor een stevige stenen bak. Je hebt ook speciale thermohoezen voor om de fles i.v.m. bevriezing.
Hooiruif Konijnen moeten de hele dag door hooi kunnen eten, het is dan ook belangrijk dat dit de hele dag voor hun toegankelijk is. Gebruik een hooiruif die kan staan/hangen. Zo kunnen ze niet in het hooi zitten en maken ze het niet vies want anders eten ze het niet meer.
Atributen Ze vinden het superleuk om te kunnen springen, klimmen en door dingen heen te rennen. Zoek leuke spullen voor in de ren of het hok zoals tunnels, huisjes en buizen. Hier kunnen ze zich prima mee vermaken.
Knaagmateriaal Je zou denken dat konijnen knaagdieren zijn maar dat is helemaal niet waar! Ze vallen onder de "haasachtigen". Dit betekend niet dat ze graag aan dingen knagen. Houten huisjes en speeltjes zijn altijd prima. Ook hout van een fruit/wilgenboom is prima, zeker met de blaadjes er nog aan (niet gespoten natuurlijk). Let op: Knaagstenen zijn niet goed! Dit is zeer slecht voor de nieren, ze kunnen er erg ziek van worden.
Wc konijnen Konijnen zijn schone dieren van zichzelf, ze zullen dan in hun huisvesting op 1 plek hun behoefte gaan doen. Een konijnen wc is dus erg handig. Zorg wel dat deze groot genoeg is zodat ze er makkelijk in kunnen zitten.

Bodembedekking

Product Prijs
Zaagsel Dit is zacht voor de pootjes en neemt goed het vocht op. Het kan wel wat stoffen dus haal je diertjes uit het hok als je nieuwe bodembedekking erin wilt doen.
Vlas Vlas is iets harder dan zaagsel en neemt wat slechter het vocht op. Je moet het dus wat vaker verschonen.
Houtkorrels Deze korrels nemen heel erg goed het vocht op en stoffen niet. Je zou dit in de wc kunnen gebruiken of in de gehele kooi.
Papierkorrels Papierkorrels zijn ontzettend fijn! Ze stoffen niet, nemen erg goed het vocht op en blijven compact waardoor schoonmaken makkelijker is.
Fleeceliners Dit zijn een soort fleecedekens speciaal voor konijnen. Ze zijn natuurlijk heerlijk zacht en makkelijk schoon te maken. Je klopt het vuil eraf en gooit ze in de wasmachine. Zorg dus wel dat je er genoeg hebt om te kunnen verschonen. Let op: Ze kunnen er wel aan gaan knagen.
Stro Stro vinden konijn erg fijn en lekker om aan te knagen. Daarnaast isoleert het goed voor in hun hok als het erg koud weer is.

Voeding

Konijnen maken van zichzelf vitamine C aan (anders dan cavia's), let er dus goed op dat je speciaal voer koopt voor konijnen. Hier zitten alle juiste voedingswaarden in. Geef alleen niet teveel brokken want dan worden ze al snel te dik. De regel is: 20 gram voer per kilo gewicht konijn. (Weegt je konijn 2 kg dan geef je hem 40 gram brok per dag). De rest vul je aan met hooi, groente, kruiden enz. Je mag je konijn tot 6 maanden oud onbeperkt brok geven.

Product Prijs
Brokken Je hebt veel verschillende soorten brokken voor konijnen. Het is belangrijk om dat ze alle voedingswaarden binnen krijgen, mijn voorkeur gaat dan ook uit naar normale korrel. Gemengd voer kun je ook geven maar hier eten ze al snel de lekkere dingen tussenuit en de rest laten ze liggen.
Hooi Hooi is het hoofdvoer voor konijnen, dit moeten ze de hele dag tot hun beschikking kunnen hebben.
Groente De meeste konijnen zijn echt dol op groente! Liefde gaat dan toch echt door de maag... Je kan dit dan ook onbeperkt geven want het is gezond voor ze. Zijn je konijnen dat nog niet gewend? Bouw het rustig op met iedere dag kleine beetjes te geven. Er zijn hele lijsten te vinden op internet wat ze wel en niet mogen hebben. In ieder geval gekookte groente en groente met een sausje erop mogen ze niet hebben.
Fruit Fruit vinden ze ontzettend lekker maar geef het niet teveel. In fruit zitten veel suikers.
Snoepjes Je mag ze best eens wat lekkers geven maar doe ook dit niet teveel. Hier zitten ook veel suikers in.
Kruiden Kruiden zijn dan wel weer ontzettend gezond voor je konijnen, dit prikkelt goed hun darmen en ook zitten hier weer veel vitamines in. Dit kun je bestellen via speciale sites voor knaagdieren. Ook kruiden moet je rustig opbouwen.

Verzorging

Product Informatie
Nagelknipschaar De nagels van konijnen groeien hun hele leven door. Konijnen die binnen leven moeten dan ook om de tijd hun nagels geknipt krijgen, hier heb je speciale schaartjes voor. Lukt het jezelf niet? Dit kunnen we ook voor je doen in onze opvang.
Vachtverzorging De meeste konijnen hebben een korte vacht, hier hoef jezelf niks aan te doen. Heb je toch een langharig konijn? Dan zul je deze geregeld moeten borstelen en knippen.
Entingen Konijnen moeten jaarlijks geeënt worden tegen RHD1, RHD2 & Myxomatose. Vraag hierbij een paspoort aan dan kun je de datum noteren.
Download hier je boodschappenlijst en print hem uit voor als je naar de winkel gaat:

Zo! Dat is ongeveer alles wat je nodig hebt voor je nieuwe cavia's. Wil je toch nog wat meer weten? Klik hieronder voor meer informatie: